0(212) 514 13 30 info@gunescd.com

DVD ÜRETİM

HİZMETLERİMİZ

Yüksek adetlerdeki CD/DVD çoğaltım ihtiyaçlarınızda, başvurduğumuz çoğaltım yöntemidir. Bu yöntemde öncelikle, çoğaltım yapılacak CD/DVD içeriğinin metal kalıbı (Stamper) üretilir. Üretilen Stamper, CD/DVD imalatı için özel geliştirilmiş plastik enjeksiyon preslerine takılarak, Polycarbonat hammaddesinden üretilir. Üretilen CD/DVD (enjeksiyonda çıktığında data içerir fakat şeffaftır) reflektif metal ve koruyucu lak kaplanarak üretim işlemi tamamlanır. Üretim süreci son derece hızlı ve kalitelidir, bu nedenle yüksek adetlerde tercih edilir.

DVD’nin üretim biçimi de CD’ninkine benzer. CD ile DVD arasindaki en temel farklilik CD’nin 1.2 mm kalinliginda tek bir diskten, DVD’nin ise 0,6 mm kalinliginda biribirine yapistirilmis iki ayri diskten olusuyor olmasidir. Bu zorunluluk optik sinirlamalarin getirdigi bir zorunluluktur. CD’de 700 MB kapasite söz konusudur, oysa DVD’lerde bir katmanda 4.7 GB kapasite vardir. Ayni alana yaklasik 8 kat daha fazla bilgi (pit) kaydetmek için yapilacak en mantikli degisiklik “pit” denilen izlerin ebatini küçültmektir. Ancak “pit”leri küçültünce de bu sefer bunlari okuyabilmek için kullanilan laser isiginin dalga boyunu küçültmek gerekecektir. Dalga boyu küçülen laser isiginin polycarbonat içerisinde 1.2 mm’lik yolu kat ederken (giden ve dönen isikta) saçilmasi okumanin hatali olmasina neden olacaktir. Öyleyse yansitici tabakayi 1.2 mm uzaga koymak yerine, isigin saçilmadan gidecegi ve yansiyacagi mesafe olan 0,6 mm’ye koymak en akillica çözümdür. Bu yüzden DVD üretirken iki ayri 0,6 mm’lik disk üretilir, alttaki diskin arkasina yansitici olarak alüminyum kaplanir ve diger 0,6 mm’lik disk bunun üzerine yapistirilir. Eger DVD-5 üretiliyorsa üstteki ikinci parçanin malzemeyi kalinlastirmaktan baska hiç bir islevi yoktur. Ama eger üretilen DVD-9 ise ki bilindigi üzere DVD-9’lar çift katmanli ve disklerdir. Alttaki disk farkli üstteki disk farkli stamperlardan üretilir ve alttakine 0,10 nm kalinliginda gümüs veya silikon kaplanirken üstteki diske CD’de oldugu gibi 60 nm kalinliginda alüminyum kaplanir. Böylece kullanilan birinci laser isigi alttaki yari geçirgen tabakayi etkilenmeden geçip üst tabakadaki bilgiyi okurken, ikinci laser isigi alttaki tabakadan yansimakta ve dolayisi ile alt diskteki bilgiyi okumaktadir.

CD’de laklama, DVD’de ise yapıştırma işleminden sonraki süreç birbirine paralel devam eder; artık sistem içerisinde yer alan ve çok önemli bir duraga daha uğranması gerekmektedir. Bu durak “in-line checking” (dahili kontrol) olarak adlandirilir. Bu durakta fiziksel degerleri incelenerek diskin kalite kontrolü yapilmaktadir. Disk yüzeyini tarayan bir kamera vasitasi ile, diskin okunmasina engel teskil edecek bir lekenin, yansitici alüminyum tabakada boslugun, çizik, kir v.b. bir izin var olup olmadigi incelenir. Ayni anda diskin düzgünlügü, çarpikligi, kamburlugu gibi diger fiziksel özellikleri de incelenmektedir. Bütün bu fiziksel özellikleri açisindan iyi not alan diskler “good” olarak adlandirilan millere dizilirken, problemli olanlar “bad” olarak adlandirilan millere yerlestirilir. Üretimin herhangi bir asamasinda geçer not alamayan disklerin akibeti hep aynidir; plastik kirmaya yarayan granülatörler vasitasi ile kirilir ve hurda polycarbonat isleyen tesislere gönderilir.  Bütün bu islerin tamamen otomatik olarak, “clean room” adiyla adlandirilan, tozdan arindirilmis, sicakligi, nem orani sabitlenmis bir ortamda yapilir ve 3,2 – 3,6 saniyede tamamlanir.

Dahili kontrol cihazinda (scanner)  iyi not alan diskler harici bir test cihazinda test edilirler. Ilk üretilen diskten itibaren üretimin standart dilimlerinden alinan diskler ikinci bir test cihazinda incelenirler. Bu test cihazi disklerin elektriksel olarak adlandirilan parametrelerini ölçmekte ve degerlendirmektedir. Diskte kayitli bilgileri okunabilirlik açisindan degerlendiren bu ikinci kontrol sistemi sayesinde, üretilen disklerin Master ile teknik olarak mümkün olabilecek en üst seviyede birebir ayniligi temin edilmis olur.

Hammaddeden DVD Üretim İşlemi

1. Stamper
Çoğaltımasını istediğiniz master CD veya DVD’den data izleri özel metal bir kalıbın üzerine geçirilir.
dvd üretim makinası
2. Enjeksiyon
Stamper makinasına yerleştirilir. Enjeksiyon makinasında disk haline getirilen hammaddenin üzerine kalıp vasıtasıyla data aktarımı yapılır

3. Metal Kaplama
Enjeksiyon makinasında data izleri’nin aktarıldığı şeffaf disklerin üzerini elektroliz yöntemiyle gümüş kaplanarak CD veya DVD okuyucuların dataları okuyabilmesi için gerekli yansıtıcı yüzey olusturulur.

4.Lak Kaplama
CD’in yüzeyindeki metal’in sabitlenmesi ve zarar görmemesi için en son olarak yüzeye laminasyon uygulaması yapılır. Bu aşamadan sonra DVD hazırdır.

DVD üretiminde kalite kontrol çok önemli bir yer tutmaktadır. Bunun için kalite kontrol Master DVD-R alımında başlamaktadır. Stamper aşamasında uygulanan kalite kontrol raporu stamperin kutusunun içine konulur, bu rapor hem stamperin kalitesini gösterir hem de imalat sırasında oluşacak problemlerde sizin sorununuzu çözmenizde yardımcı olur. Üretim sırasında yapılan kalite kontrol, iki çeşittir. dvd üretim

  Makinenin kendi içinde yaptığı yüzey kontrolü

•  Üretilen DVD’yi alıp özel test makinelerine koyarak hem yüzey hem de okunabilme testidir.

Günlük 100.000 kapasite ile çalışabilen tesislerimizde, Güneş DVD ayrıcalığıyla eğitilmiş, tecrübeli personelimizin farklılığını, bizimle iletişim kurduğunuz ilk andan itibaren fark edecek, siparişlerinizi kısa sürede teslim alacaksiniz.